Grijpmeijers gedragsregels voor e-mail

© Roel Grit                     [Terug naar overzicht]

Tien gedragsregels voor de homo emailicus, opgesteld door Jaap Grijpmeijer.

  1.  Maak - om je mail wat minder zakelijk te maken – veelvuldig gebruik van ironie, sarcasme, cynisme en emotie. Je kunt hierdoor interessante discussies, misverstanden of zelfs aardige ruzies veroorzaken.

  2.  Als je iets belangrijks hebt te zeggen, maak dan flink gebruik van schreeuwteksten (in HOOFDLETTERS en kleur of zelfs een COMBINATIE).

  3.  Stel je mailprogramma zo in dat mailtjes van vooraf geselecteerde personen – bijvoorbeeld je lastige baas – linea recta de prullenbak in verdwijnen. Je kunt ook alle berichten waar jij als cc staat vermeld automatisch in de prullenbak gooien.

  4.  Zet vooral je persoonsgegevens niet uitgebreid en automatisch onder elk mailtje. Straks gaat men je ook nog bellen of schrijven!

  5.  Maak je mailtjes niet te kort, zodat de ontvanger iets te lezen heeft.

  6.  Gebruik mail om problemen die je zelf niet wilt oplossen ‘over de schutting’ te gooien. Bewaar deze verstuurde mailtjes goed, zodat je later altijd kunt bewijzen dat het jouw schuld niet was.

  7.  Stuur van al je mailtjes een cc-tje naar je baas en anderen. Iedereen ziet dan hoe hard je werkt.

  8.  Maak bij een antwoord op een vertrouwelijke e-mail gebruik van de BCC-mogelijkheid (Blanc Carbon Copy). De hoofdgeadresseerde ziet dan niet dat je het bericht ook nog aan een ander stuurt.

  9. Vraag bij elk mailtje een ontvangstbevestiging. Deze functie kun je standaard aanzetten in je mailprogramma.

  10. Als je iemand op je afdeling mailt, loop daarna dan even binnen en vraag of hij je mailtje heeft ontvangen.

 

[disclaimer. Jaap Grijpmeijer aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van de toepassing van deze tips].

[Terug naar overzicht]